Televizyonumuzda yayınlanan Felsefenin Gözü adlı program üç ay aradan sonra yeni bir içerikle tekrar ekranımızda olacak. Politika yanında sosyal ve güncel sorunlarla bağlantılı olarak sanat ve felsefe programlarına ağırlık veren Komün Tv, yeni dönemde de aynı çabasını derinleştirerek ve genişleterek sürdürmektedir.
Felsefenin Gözü, bu dönem “Politika ve Epistemoloji” başlığını taşıyor. Politikayla bilgi felsefesinin kesişim kümesi üzerinden yürüyecek olan programların moderatörlüğünü ise önceki programlardan da tanıdığımız Devrim Kara arkadaşımız üstleniyor. Program, önceki konsepte benzer biçimde, izleyiciyi de soru, görüş, itiraz, yorum ve eleştirileriyle ekrana taşımayı planlıyor. Mehmet Akkaya’ya göre “felsefe tartışma ortamlarından etkilenen ve derinleşen bir disiplindir. Bu yüzden de monologlar biçiminde yapılan felsefeyi, felsefe olarak değerlendirmek şüphelidir.”
…
Programcı arkadaşlarımızın bildirdiğine göre konu tarihsel sürece yayılacağı için politik gücün yani iktidarın bilgi üzerindeki etkisi ya da belirleyiciliği de sorunsal olarak görülmektedir. Program özetlerine bakılırsa politikanın, politika felsefesinin bilgiyle, bilgi felsefesiyle bağı da araştırılıyor.
…
12 hafta olarak düşünülen Felsefenin Gözü’nde, düşünce tarihinin belli başlı filozofları, Platon, Aristoteles, Augustinus, Farabi, İbn Sina, Descartes, Kant muhakkak konu edileceklerdir. Büyük filozofların siyasal görüşleri ile bilgi felsefeleri arasındaki bağların da masaya yatırılması düşünülmektedir.
…
Programın mantığına ve felsefesine ise yine Hegel ve özellikle de Marx ve Marksist anlayış ağırlığını koyacaktır. Bu çerçevede ülke ve dünya sorunlarına da vurgu yapılacağı anlaşılan program, izleyicinin de yönlendirmesiyle konuyu daha da genişletebilecektir.
Öngörülen format gereği baştan belirlenmiş ve değişmez kuralları olan bir program düşünülmüyor. Yine de her programın kendine özgü temalarının olacağının hatırlatılması önemlidir. Bu temalar da önceden Komün tv sayfalarında ve ilgili basın-yayın organlarında afiş ve görsel de kullanılarak tanıtılacaktır. Sosyal medyada yapılan tanıtımlar daha da belirgin olmaktadır. Akkaya, programın serüveninin kendisine ait olan iki eserden hareketle belirleneceğini söylüyor: Politikanın Evrimi, Bilgi Kuramı…