Felsefenin Gözü’nde bu hafta “Felsefe nedir?” sorusuna yanıt aranıyor. Sorulması kolay, yanıtı zor bir soru: Felsefe nedir? Hemen her filozofun yanıtlamak istediği ama yanıtlamakta öznellik düzeyinde kaldığı bir soru… Felsefeyi kim başlattı, kim icat etti, kimler ne türden katkılar yaptılar… Doğulular mı, batılılar mı, İyonyalılar mı, Mısırlılar mı, yoksa Çin ya da Hintliler mi icat etti? Thales mi, Platon mu, Descartes mi… Farabi mi, İbni Sina mı, İbni Rüşd mü…
Felsefe tarihi boyunca felsefe yapan filozoflar bir yandan da yaptıkları etkinliğe bir isim ya da kavram aradılar; onu betimleyenler, tanımlayanlar oldu. Bu betimleme ya da tanımlamalar çoğu zaman çağın ruhunu da yansıtma biçiminde gerçekleşti. Ortaçağ’da felsefenin teolojik bir karakter kazanması modern çağlarda seküler bir niteliğe bürünmesi başka nasıl açıklanabilir?
Her filozof çağının çocuğudur denilmiştir. O halde her çağda felsefenin anlamı da değişmiş olmalıdır. Aristoteles için felsefe merakla başlar. Öte yandan Hegel’de felsefe mutlakla ilgilidir. Bacon için dine karşı bir savaş aracı olan felsefe, ilahiyat için Allah’a giden yoldur. Kant için felsefe hakikat araştırması olur, aklı kullanmaktır; oysa Marx açısından felsefe dünyayı değiştirmek için en keskin entelektüel silahtır. Bunlar ve daha fazlası Felsefenin Gözü programında.
Felsefenin Gözü, internet üzerinden yayın yapan Komün TV ekranlarında her hafta Salı günü TSİ ile 20.00, Avrupa saati ile 19.00 İngiltere saati ile 18.00’de ekrana geliyor. Programı izlemek için yayın saatinde şu lingi tıklayabilirsiniz: