Felsefenin olduğu kadar teorik felsefenin de temel disiplinlerinden birisidir bilgi felsefesi. Bilgi kuramı ve bilgi teorisi gibi ifadelerle de anlamdaştır. Yeni kitabın adı “Bilgi Kuramı” olarak belirlendi. Antikçağ’dan günümüze kadar yapılmış bilgi kuramları/bilgi felsefeleri analiz edildi ve açıklandı. Yetmedi! Bunlar materyalist bir titizlikle eleştirildi. Yetmedi!
Temel kaynaklara başvurularak yapılan çözümlemelerde Platon ve Aristoteles gibi büyük düşünürlerin konuya ilişkin temel eserleri ayrıntılı bir irdelemeden geçirildi. Bu da yetmedi! Hegel ve Marx’ın diyalektik felsefelerine geniş bir yer verildi, o da yetmedi! Yapılan bilgi kuramlarının felsefesi yapılmamış olsaydı, çalışma eksik olurdu; bu da yerine getirildi; ama yetmedi! Her filozof kendince bilgi anlayışları önermiş ve katkılar yapmıştı, benim de bu geleneğe uygun hareket etmiş olmam manidardır. Yetmedi!
Okurun pozisyonunu gözetmek gerekir ve kitabı benzerlerinden ayrıcalıklı kılmak gerekirdi. Türkçede yazılmış başlıca bilgi felsefesi kitapları incelendi. Yetmedi! Çeviri yoluyla felsefe dünyasına girmiş kaynaklar da çalışmada yerini aldı ve bunlar kaynakçada detaylar da verilerek belirtildi. Bunlar da yeterli olmadı. Okuru “felsefe tarihi”ne taşımak için özel bir pedagojik yöntem izlendi ve çalışma kısmen de olsa felsefe tarihi işlevini de yerine getiren bir çalışmaya dönüştü. Yetmedi! Yetmedi! Yetmedi!
Meslekten kişileri, bilim insanlarını, filozofları ve düşünürleri, felsefe öğrencilerini kışkırtacak, onlara sorular soracak, ufuklar açacak bir içeriğin verilmesine de özen gösterildi. Sanırım tüm bunlar ve elbette daha fazlası, Bilgi Kuramı adlı bu çalışmayla tanışmanız için yeterli olacaktır.
MEHMET AKKAYA / BİYOGRAFİ
FİLOZOFÇA’nın yazarı olarak tanınan Mehmet AKKAYA, 1964’te Malatya’da doğdu. İlkokulu Malatya’da okudu; orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. Kocasinan Lisesi’nden sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Maltepe Üniversitesi’nde Psikoloji, İnsan Bilimleri ve Felsefe Bölümü’nde yüksek lisans (master) yaptı; dil ve kültür felsefesi konusundaki tez çalışmasıyla mezun oldu. Çeşitli gazete ve kültür-sanat-felsefe dergilerinde bilim, sanat, felsefe ve politika içerikli yazdığı yazılarla biliniyor.
Sanat felsefesi, dil felsefesi, siyaset felsefesi, bilgi felsefesi, tarih felsefesi gibi konularla ilgilenen Akkaya, televizyon ekranlarında yaptığı felsefe/düşünce programlarıyla da tanınıyor. 2008’den itibaren kitap çalışmalarına yoğunlaşan yazarın eserleri düşün, sanat ve politika meraklıları tarafından ilgiyle izleniyor. Eserlerinde ve konuşmalarında “Diyalektik toplumcu gerçekçilik”, “Felsefi-ideolojik bilinç”, “Epistemolojik kopuş”, “Kültürün Dört Unsuru” (Bilim, Politika, Felsefe, Sanat) yanında Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali, Ruhi Su, Yılmaz Güney ve Muzaffer Oruçoğlu’nu kastederek geliştirdiği “Ülkemizin Beş Büyükleri” gibi kendine özgü terimler de kullanıyor. Yurtiçinde ve yurtdışında sunumlar yapan, konferanslar veren Akkaya, “Alternatif Sanat Felsefesi”, “Hangi Felsefenin Mirasçısıyız?”, “Dillerin Kendi Kaderini Tayin Hakkı” başlıklı tartışmalar yapıyor. Akkaya’nın “Filozofça” üst başlığıyla çıkmış olan kitapları şunlardır:
Düşünceler, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2008).
Bakış, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2009).
Portreler, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2010).
Dil Felsefesi, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2011),
Politikanın Evrimi (Siyaset Felsefesi),Belge Uluslararası Yayıncılık, (2013).
Hayat ve Sanat (Sanat Felsefesi), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2014).
Epistemolojik Kopuş, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2015).
Dil Felsefesi, Belge Uluslararası Yayıncılık, Genişletilmiş 2. Baskı (2018).
Bilgi Kuramı (Bilgi Felsefesi: Epistemoloji), Belge Uluslararası Yayıncılık, (2019).
Din Felsefesi, Belge Uluslararası Yayıncılık, (2021).
Yazdığı Dergiler ve Gazeteler:
Sanat ve Hayat, Mesele, İnsancıl, Özne (Hakemli Dergi), Sancı, Üvercinka, Evrensel Kültür, Bağlaç, Devrimci Marksizm, Tiyatral İstanbul, Broy, Eski, Güncel Sanat, Teori ve Politika, Evrensel, Cumhuriyet, BirGün.
Katkı Yaptığı Kitaplar:
Sokaktan Parlamentoya, Su Yayınları, İstanbul, 2008.
Kuşatmaya Karşı 25 Yıl, İnsancıl Yayınları, 2014.
Köy Enstitülerinden Doğan Edebiyat, KAVEG Yayınları, İstanbul, 2014.
Felsefede Elli Yıl, Notos Yayınları, İstanbul, 2016.
PLATON (Özne Özel Sayısı), Çizgi Kitabevi, Adana, 2016.
Yolculuk, Felsefe – Şeyh Bedreddin, Ceylan Yayıncılık, İstanbul, 2017.